Всички материали са свободни за разпространение


Последна промяна 19.11.2006
За да сте сигурни, че виждате последната промяна, натискайте Ctrl+F5 ИЛИ Ctrl+Refrеsh при всеки нов прозорец
>>> ПРАКТИКА: 2002-2003 >> ТУК >>
>Първанов и ВАС - срещу корупцията, престъпността и бедността: 2004 >ТУК > |

>>> ПРЕРЕГИСТРАЦИЯ НА АВТОМОБИЛИТЕ-2006 >>> | 09.10.2006
> ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА БЕЗПЛАТНА СМЯНА НА ТАБЕЛИТЕ - адм. д. № 11079 /2006 на ВАС > | 19.11.2006
> БОЙ ПРЕЗ ПРЪСТИТЕ / РЪЦЕТЕ / УСТАТА > И > ДРЕСИРОВКА С БЕЛЕЗНИЦИ ЗА СТАРИ НОМЕРА >


Конкретност, градивност, духовност

“В начало беше Словото … Всичко чрез Него стана …”

НЕОБХОДИМИ СА ДЕМОКРАТИЧНИ ПРОМЕНИ, КЛОНЯЩИ КЪМ РЕВОЛЮЦИЯ

ВАРНЕНСКО ПРЕДНОВОГОДИШНО ПИСМО ДО ВСИЧКИ СЪНАРОДНИЦИ

От момента, когато искрица светлина озари с надежда и зареди с ново търпение свободолюбивия български дух изминаха 13 години. Вече поредни 13 години народът на 13 вековна България търпеливо прилагаме една класическа християнска добродетел - смирението. Искам да припомня на сънародниците си и да предупредя управляващите, че смирението е обратно на горделивостта, но е различно от овчедушието.

Казано е “По делата им ще ги познаете”. Имахме време, познахме ги. Поредният, привидно набожен господин Сакскобургготски също забрави деветата заповед. Забрави и обещаните “нов морал в политиката” и “незабавна смяна на политическата система”, с които спечели изборите. Стана ясно, че комунист демократ, командир демократ и цар демократ няма. Управляващите мълчат. За тях мълчанието е злато. За нас мълчанието е злОто[*]. Вече е ясно, че пак сме излъгани и е време да викаме Неволята, т.е. - да се оправяме сами.

Досега ни обясняваха, че сме бедни, защото сме мързеливи и не сме инициативни. Управниците били лоши, защото такива сме си ги избирали, а законите били хубави, но ние не сме ги спазвали. И така трудно щяло да ни е отначало, щом искаме да сме в НАТО и Европейския съюз. Но веднъж вземат ли ни, ще цъфнем, ще вържем и всичко ще се оправи.

Ние отдавна знаем, че законите не се спазват. Но малко са тези, които знаят, че законите не се спазват, защото са направени да не се спазват и това е така, защото е направено да е така. Философията е “мижи да те лажем”, а стратегията и тактиката - “ил ке ми бутнеш, ил ке те е - - -“. Случаят “ТЕРЕМ” е върхът на айсберга и данданиите около главния прокурор се явяват “aberatio ictus” или отклоняване на акцента от основния проблем - по върховете на държавата вони на корупция. Властта във всичките си разновидности тъне в безпринципност. Вече и от чужбина ни плюят в лицето, но нашите хора се преструват, че е росен дъждец. Бате Бойко не знаел за такива работи и щял да чака да му ги кажат от американското посолство.

Искам да предупредя, че изходът не е друга политическа сила да поеме властта. Те само ни се изреждат, а ние смирено и овчедушно ги приемаме. Други политици няма. Които и да са - все тая.

Ключът за бараката се намира в законодателството, което определя не само политическата система, но възпитава и етични норми за поведение, които да са валидни за дадено общество.

И ако има милеещи за собствения си народ политици, нека го декларират и да съдействат за разкриване и разобличаване на двуличните и без държавническо мислене техни колеги, които са виновни за състоянието на законодателството. И да помогнат да си оправим законите, да се пооправи народонаселението и да видим поне един големец зад решетките.

Начин да се пооправим има. Веднъж бате Бойко каза на Слави, че истината ражда омраза. Чак сега започна да ми светва защо толкова ги обичаме и двамата. На мен бате Бойко и големците са ми обидени и не ми говорят. Кой съм бил аз, като никой не ме е легитимирал? Че и кусури да им намирам, и акъл да им давам. С това писмо аз ще кажа пред очите на всички как смятам да се оправим, пък който иска, нека ме мрази. Ще кажа, че някои считат за свои и ключа, и бараката, и наем ни взимат. За нашата барака. Тази истина ражда у големците омраза към всеки, който им я натяква. Стискат нехранимайковците ключа, но и ремонт на бараката не правят. Тя май почна да пада и много хора избягаха. Ама един два наема повече да ни вземат - все им е файда. После да сме се спасявали по единично с предприемчивост и самостоятелна инициатива. Спънали са ни като коне и ни карат да тичаме. Което е неприемливо. Начин да се освободим има и ще го представя така, че да ми се ядосват още повече тия, които има за какво да ми се ядосват.

Уважаеми сънародници,

По телевизията казаха, че преходът неочаквано свършил, вече нищо не чакаме и да гледаме напред. Звучи измамливо, гузно и тъжно като на погребение. Не е за преди Коледа.

В действителност преходът към демократично гражданско общество не е започвал. Когато нещо свърши преди да е започнало, се образуват нерви. Гадно е да ти изпепелят надеждата.

Затова, в качеството си на инициатор, ви призовавам заедно да стартираме неорганизирано движение за действителна и незабавна смяна на политическата система с демократична. Движението ще е всенародно и може да прерасне в международно. Смяната ще извършим чрез огромна обществена манипулация, която ще разклати из основи държавата, ще дестабилизира парламента, правителството, прокуратурата, съдилищата, целия държавен апарат. При клатенето ще изпада остатъчната гнилоч заедно с посткомунистическите метастази. Правилата на новата система ще са коренно различни и противоположни на сегашните. Те ще са във вреда на престъпниците и в полза на останалата по-голяма част от българското население. Такова чудо не е бивало от години и днешният петък, 13.12.2002 ще се запомни като финалния черен петък, като фатал за комунистическата система и за издънките на засятата около 19.05.1989 г. андрейлуканова демокрация в България.

Предлагам и настоявам общонародното движение за незабавна смяна на политическата система да е неорганизирано, за да дезорганизираме, разконцентрираме и изманипулираме омразния ни политически поробител и враг! Не се оставяйте да ви организират! Всеки организатор е менте!

Край на шегите. В случая организация не е необходима. Изпълнители ще са нашите си министри и депутати, които сме назначили “с конкурс за управителен съвет на фирма България”, на която не те, а собственици сме ние. Те са с ампутирано чувство за срам и ще правят каквото им кажем. Трябва да си заработват заплатите или да си търсят друга работа.

За да се ограничат хаосът, корупцията и да се подобрят условията за живот в страната, отдавна трябваше да са извършени конкретни демократични законодателни промени, позволяващи на гражданите да имат право на законодателна инициатива и да контролират законодателния процес, респективно властта и властимащите. Но при липсата на яснота какви точно промени са необходими, какви да са изискванията към новоприетите закони и по какъв критерий да се преценява дали са полезни за обществото, можем само да се досещаме дали нашите депутати не искат да променят или не знаят какво и как да променят.

Целта на настоящото предложение е да осигурим на депутатите критерий, който да ги ориентира, а Конституцията да ги задължава да приемат актуални и полезни за обществото законодателни текстове и ако на някого това предложение не се харесва, нека веднага да сподели мотивите си.

ПРЕДЛАГАМ да принудим сегашния политически и икономически елит, включително т.н. опозиция, с цел да се излезе от порочния и омагьосан кръг корупция - бедност - престъпност - корупция, да направят две спешни конституционни промени от чисто процедурно естество. Веднъж извършени, те биха действали като "алгоритъм с ефект на тамян", свеждайки до разумни нива възможностите за безнаказани злоупотреби. Биха действали и като постоянна "антивирусна програма" срещу корупцията, некадърността, шуробаджанащината и елементарната чиновническа немарливост. Биха "излекували" произволно структурирани съдебна система, администрация и държавно управление, в случай, че са създадени и предназначени да служат на народа си.
Депутатите ще са принудени да съобразят всички закони с Конституцията. Ще се стартира относително обективен процес на трансформиране на нормативната база в приложима за предсказуемо и неминуемо прилагане на закона без изключения. За върховенство на закона, включително при налагане на адекватно наказание за всяко извършено нарушение и престъпление, независимо от социалния статус на извършителя, дали е с имунитет, дали е орган на властта или обикновен гражданин.
Депутатите ще са задължени за в бъдеще да изготвят само качествени закони, отговарящи на определените от нас и записани в Конституцията изисквания. Рязко ще се ограничи влиянието на субективния фактор, наречен от царя морал в политиката и ще бъде реализирано царското му обещание за “незабавна смяна на политическата система”. България ще се превърне в демократична и справедлива правова държава със съответните “несимволични” антикорупционни и икономически последици за всички нас.

Конкретно и по същество, двете конституционни промени ще осигурят на всеки гражданин право на регламентирано управление и право да сезира Конституционния съд.

Последвалите законодателни промени ще регламентират стриктно правомощията, задълженията и отговорностите на органите на държавната власт и ще конкретизират наказанието за всеки “разсеян” чиновник, министър, магистрат и депутат. И президент.

Първата промяна е известна сред политиците като предложение за добавка ЧОЛАКОВ към Конституцията. Наложеното досега информационно затъмнение на предложението е показателно за действителната политическа ситуация в страната. “Опасният” текст е следният:

НОВ ЧЛЕН: (добавка Чолаков)
(1) Всеки има право на регламентирано управление. Нормативните празноти и противоречия се отстраняват.
(2) Отговорността на управляващи и управлявани е строго дефинирана.
(3) За всеки акт на държавната власт има определени със закон:
1. процедура и срок за изпълнение;
2. субект, вид и реален минимален размер на отговорността за неспазването на процедурата и срока;
3. субекти, процедура и срок за иницииране на отговорността.

Втората промяна е известната идея всеки гражданин да има право да сезира Конституционния съд:
Чл.150 (1) Конституционният съд действа по инициатива на заинтересуваните лица.


Правото на индивидуална конституционна жалба ще позволи и осигури резултатен граждански контрол при трансформиране на законодателството, чиито промени предлагам да започнат така:

Мълчаливите откази на чиновниците и неспазването на определените с нормативни документи срокове се приравняват с административно нарушение или документно престъпление, за което се налага глоба или по-тежко наказание на виновния служител.

Премахват се сроковете за обжалване при забава или мълчалив отказ на държавен орган.

Премахва се служебната тайна за обстоятелството дали и кога е образувана проверка по конкретен повод, установено ли е административно нарушение, в какво се състои нарушението, кой и с какво е наказан.

Премахват се тайните, свързани с мръсното минало, за да се изчисти и настоящото управление. Който няма нищо за криене, не му трябват тайни. Който се противи, не му е чиста работата. От всякаква по-сложна логика струи хлад, безсрамие и страх от възмездие.

Осигурява се свободен безплатен достъп на гражданите до законодателните и нормативни текстове.

Повече хора трябва да знаят правилата, за да могат да контролират самозабравили се чиновници, какъвто е дори председателят на НС. Г-н Герджиков продава право за разпространение на един брой ДВ по интернет за 60 лева и иска $3000 (три хиляди долара) за годишен абонамент. Данъкоплатецът-работодател си е наел депутати, за да му произвеждат закони. Но за да си получи "стоката" и я прочете, г-н Герджиков му иска още веднъж пари. Само от алчност ли? За да е затруднението максимално, налага се забрана и за преотстъпване, и за безплатно преразпространение. Дори и на електронния вариант на ДВ. Дори и на неговото съдържание! [**]. Естествено, в нарушение на чл.41 от Конституцията. А за компенсация, че се плаща двукратно, "стоката" е и некачествена. Да е жив и здрав търговецът Герджиков, дето учи и студентите как се търгува за сметка информираността и образованието на простолюдието. Да са живи и здрави и многото фирми - разпространителки на закони по интернет, които продават ДВ по-евтино. Ето защо на г-н Герджиков е нужен имунитет. Ако ги сравним по вредност, Мистър 10 % ряпа да яде. Но промените в законодателството могат да променят политическата система по начин, щото сегашните хитреци от поробители и народни изедници да се трансформират в слуги на народа и всичко, което е наопаки в държавата [***], да си отиде на мястото. Ползата от новите правила ще е за всички - бедни и богати, повтарям - богати и бедни членове на Партията на българския народ.

Незабавното въвеждане на новите правила е необходимо, за да почувстваме възможно най-бързо положителните резултати. Огромният политически и социален потенциал на предлаганите промени прави практически невъзможно критикуването им по същество. Те са съвместими с всякакви други предстоящи демократични промени на Конституцията и срокът за реализирането им ще зависи от волята на политиците, от съпротивата на престъпните групировки и от нашата последователна упоритост и инат.

Още преди местните избори кандидатите трябва ясно да декларират дали са за или против демократично гражданско общество, дали са за или против предлаганите демократични конституционни промени и това може да стане най-добре при гласуването им в парламента.

Други промени на Конституцията също са необходими. В чл.6, ал.2 пише, че всички граждани са равни пред закона, но по долу почват имунитетите. Законодателството не е грип и имунитет срещу закони е резонно да искат само настоящи или потенциални престъпници. В тази връзка е резонно да се поиска от конституционния съд тълкуване валидна ли е Конституция, която противоречи сама на себе си. Или за да няма противоречие, направо да се премахнат имунитетите. Но обсъждането на тази или друга неконсенсусна идея може да продължи с години, което да стане повод за забавяне приемането на по-важните текстове, необходими за смяна на политическата система. Конституцията може да бъде променяна и в бъдеще, ако промените са в интерес на българския народ. Една добра промяна не струва скъпо на данъкоплатците и положителният за тях ефект многократно би превишил направените разходи.

Омбудсман. Необходимо е да се кажат няколко думи и за тази широко разпространена по света и актуална за нашето законодателство институция, която служи за коректив на държавнoто управление и е призвана да защитава гражданите от своеволията на държавната администрация. Характерно е, че институцията омбудсман се ползва с финансова независимост и сама си определя бюджета съобразно нуждите.

Сигурно се досещате, че в българския вариант този народен закрилник или посредник между народа и властта веднага ще бъде поставен на челна стойка и нашите политици ще го превърнат в нещо като държавен профсъюз на бюджетна издръжка. И сега плащаме за прокурори, които не обвиняват престъпниците, после ще плащаме и за омбудсман, който не защитава гражданите.

Освен ако не променим законите и системата. Но как да ги променим, като нямаме право на законодателна инициатива? От нежеланието на компетентните институции и на политическите лидери дори да коментират предложението за двете конституционни промени и от направеното му досега пет месечно информационно затъмнение, се наложи изводът, че

Смяната на политическата система може да се извърши само по волята на българския народ, ясно и настойчиво изразена чрез различните регионални и национални медии и по интернет. В качеството си на собственик на “фирма” България е необходимо да задължим част от “управителния съвет”, в случая президента или 60 депутати, да инициират двете промени и 180 депутати да ги гласуват. Те щат - не щат, ще ги гласуват, защото ще им е трудно да ни обяснят какво и защо не им харесва. Ако успеем и реализираме това предложение, на демократично напредналите чуждоземни политици може да се наложи вместо да ни поучават, да се учат на демокрация от нас, българите. Идеята за конституционно гарантирано право на регламентирано управление ще остане в историята на планетата като формулирана и реализирана за пръв път в България и може да бъде основен аргумент за самочувствие и достойно присъствие на всички българи навсякъде по света.

Ако българите пожелаем, но не успеем по демократичен начин да предизвикаме двете конституционни промени, ще трябва отново да хващаме сопите. Сигурен съм, че малко ни трябва.

Пожелавам на всички ни за новата година нов дядо Коледа, нова Конституция, късмет и успех.

Гр.Варна, 13.12.2002 г., инж. Юлиян Чолаков

* Радой Ралин

** www.parliament.bg/administration.php?id=12 или тук: [02], [05]

*** Българският модел от Ст. Стратиев и “Който пее, зло не мисли” от певеца Мистър 10 %

=============================================================================

ДО

Симеон Борисов Сакскобургготски цар-премиер primeminister@government.bg
Георги Седефчов Първанов . . . . . . . президент . . . president@president.bg
Пламен Александров Панайотов . . . ПГ на НДСВ ndsv@nt14.parliament.bg
Ахмед Демир Доган . . . . . . ПГ на ДПС ONS@nt14.parliament.bg, dogan@dps.bg
Сергей Дмитриевич Станишев . . . . . . .ПГ на КБ bsp1@nt14.parliament.bg
Надежда Николова Михайлова . . . . . . ПГ на ОДС SDS1@nt14.parliament.bg
Коста Георгиев Костов . . . . . . . . . . . . . Комисия за борба с корупцията
Емил Илиев Кошлуков . . . . Комисия по въпросите на гражданското общество
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
kvgo@nt52.parliament.bg , 428eli@nt52.parliament.bg
Тошо Тошев . . . . . . . . . . .Вестник Труд . . . . . . . . . . .
trud@zgb.bg
Венелина Гочева . . . . . . . .Вестник 24 часа . . . . . . . . PStoynov@alpha.acad.bg
Петьо Блъсков . . . . . . . . . Вестник Монитор . . . . . . . .monitor@monitor.bg
Иво Прокопиев . . . . . . . . .Вестник Капитал . . . . . . . . .pisma@capital.bg
Димитрана Александрова Вестник Сега . . . . . . . . . . editors@segabg.com
Иванка Монова . . . . . . . . Вестник Новинар . . . . . . ..monova@novinar.net
Юлий Москов . . . . . . . . . Вестник Стандарт . . . . . . . .standart@mobiltel.bg
Иво Инджев . . . . . . . . . . . Би Ти Ви, В десетката . . . . indzhev@btv.bg
Слави Трифонов . . . . . . . Би Ти Ви, Шоуто на Слави slavi@slavishow.com
Бойко Василев . . . . . . . . . БНТ, Панорама . . . . . . . .. .panorama@bnt.bg
Виза Недялкова . . . . . . . . Радио НЕТ . . . . . .vnedialkova@radionetbg.com
Лили Маринкова . . . . БНР, Хоризонт, Неделя 150 horizont@nationalradio.bg
Димитър Тотев Фондация Програма Достъп до информация office@aip-bg.org
Огнян Минчев Асоциация Прозрачност без граници
Българска редакция . . . . . .Радио Свободна Европа . .
BGeditors@rferl.org
Джеймс Пардю . . . . . . . . . .посланик на САЩ . . . . . .irc@usembassy.bg

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Настоящата молба е приложена към писмо, адресирано до всички българи. Писмото съдържа мотиви, предложение и технология за смяна на политическата система в България с по-демократична, по-справедлива и по-малко корумпирана. Предложената технология също е демократична. Предвидено е процесът да започне с две промени в Конституцията, детайлно описани в писмото. Те ще предизвикат други законодателни промени, които ще определят параметрите на новата система от правила.

Вашите имена са обединени от молбата ми да съдействате предложението за конституционни промени да преодолее наложеното му досега петмесечно информационно затъмнение и да достигне публичното пространство, за да бъде обсъдено чрез обществен дебат.

Към г-н Пардю, като единствен в списъка чужденец, имам специална молба да отговори на два въпроса, свързани с кампанията срещу корупцията:

1. Как е решен в демократична Америка въпросът с гражданския контрол върху държавната администрация за злоупотреби и корупция? Имате ли си омбудсман?

2. Разполагат ли американските граждани с право на регламентирано управление по смисъла на формулираните в добавка Чолаков правила?

В заключение искам да поясня, че преди да напиша настоящата молба, съм използвал всички предвидени в българското законодателство възможности, за да представям различни предложения за законодателни мерки срещу корупцията пред компетентните институции, но погледнато хронологично, господата Костов, Първанов, Герджиков и Сакскобургготски отказват да ги коментират, а съответните им администрации отказват да ги придвижат съобразно предвидените в закона процедури. Затова, ако и сега този изстрадан антикорупционен призив бъде потулен, ще помоля всички родни дупедавци веднага да се качат на високо, да се хвърлят и падайки, да се гръмнат.

За да ни е честита новата 2003 година.

Гр. Варна,13.12.2002 . . . . . . . . . . . Подпис: ( . . . . . . . . . ) /инж.Чолаков/


Юлиян Атанасов Чолаков
Бул.”Владислав Варненчик” № 133, блок 40, вх.А, ап.43, 9004 гр.Варна
телефони: 052 637480, 0888 491445,
E-mail: julian_cholakov@abv.bg

>> ПРАКТИКА: 2002-2003 >> ТУК >>
>Първанов и ВАС - срещу корупцията, престъпността и бедността: 2004 >ТУК > |

>>> ПРЕРЕГИСТРАЦИЯ НА АВТОМОБИЛИТЕ-2006 >>> | 09.10.2006
> ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА БЕЗПЛАТНА СМЯНА НА ТАБЕЛИТЕ - адм. д. № 11079 /2006 на ВАС > | 19.11.2006
> БОЙ ПРЕЗ ПРЪСТИТЕ / РЪЦЕТЕ / УСТАТА > И > ДРЕСИРОВКА С БЕЛЕЗНИЦИ ЗА СТАРИ НОМЕРА >

Брой посещения Triada Free Counter