Новина: : Положението след Избори 2005 и преди Избори 2009
(Категория: ИЗБОРИ 2005, 2009)
Публикувано от redaktor
01.03.2009 - 22:04:50

... дори с излизане на улицата да бъдат заставени да чуят гласа на суверена.


Положението след изборите през 2005 .
В страната ни продължава да царува политика на безогледно ограбване на населението. За президента, депутатите, министрите и магистратите върховенството на закона е погазен принцип, характерни са далаверите и безотговорността. На фона на корупцията, престъпността и бедността понятията достойнство и чест са архаизми, моралните ги смятат за балъци, виновни няма. В недосегаем мафиотски кръг са въвлечени представители на всички държавни институции. Демагогията на властта и властта на демагогията доведоха страната ни до демократична безизходица. Наистина, народът натири няколко правителства и царя с обещанията за почтеност, но злото се оказа удивително витално. Всеки път то отново се възраждаше из пепелта и постепенно страната ни остана на последно място в Европа по жизнени и икономически показатели. Наивно е да се надяваме, че европейски, американски или руски приятели ще се втурнат безкористно да ни помагат. Още по-голяма фикция е да се залага единствено на политическата отговорност - на Бойко Борисов или на която и да е политическа сила. Политическата традиция в България не толерира израстването на политици с полезен за обществото морал и доколкото такива все пак има, те са по-скоро изключение. От такава среда е малко вероятно да се появят управляващи, достатъчно добросъвестни, че да оправдаят оказаното им доверие без постоянен граждански контрол. Още повече, че не се прави констатация и не се предлага стратегия за излизане от тоталната, но най-вече морална криза в политиката и управлението на страната. 

Какво предлагаме
през 2009 г.?
Както и през 2005 г., предлагаме същия елементарен, но универсален метод за борба с корупцията, престъпността и бедността в условията на произволна демократична правова държава, каквато е и Република България според преамбюла, чл.1 и чл.4 на Конституцията.
Идеята е с привеждането на нормативната база в работещ за обществото вид и ограничане ролята на субективния фактор да се намалят съществено възможностите за безнаказано обслужване на задкулисни интереси. По този начин условията за синхронна работа на институциите рязко ще се подобрят и общата полза ще се почувства веднага. 
Предложението е изцяло гражданска инициатива, но следва да се реализира с политически средства. Ето защо търсим всякаква подкрепа, за да принудим Президентството, Министерския съвет и политическите партии поне да изразят експертни становища, каквито досега деликатно са отказвали. И ако в обществен дебат идеята получи  широка обществена подкрепа преди изборите, депутатите после дори с излизане на улицата да бъдат заставени да чуят гласа на суверена. Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията, СОПАНовина от Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията, СОПА
( http://sopa.bg/news.php?extend.6 )