ТИМ финтове за Алея първа
Навярно футболистите на Черно море – Варна биха завидели на уменията им, ако знаеха какви финтове въртят на родното правосъдие собствениците на техния отбор.

На който се интересува е известно, че сдружение СОПА и партия Зелените оспориха в Административен съд – Варна (АдСВ) заповедта, с която областният управител определи без търг и конкурс купувача на 122 дка от крайбрежието на Варна – "Холдинг Варна А" АД, част от групировката ТИМ.

С определение от 17.12.2009 г. съдия Борислав Милачков от АдСВ прекрати адм. дело 2977 /2009 г. без да е разгледал жалбата по същество. С определение от 31.03.2010 г. ВАС отмени прекратителното определение и върна делото обратно на АдСВ. Но вместо в АдСВ да му бъде даден ход по същество, то по чудодеен начин отново се озова във ВАС.
От памтивека е известно на почти всеки юрист и на много неюристи, че определенията, с които се отменят определения за прекратяване на делото, не подлежат на съдебен контрол в отделно производство. Но вместо това да бъде обяснено на Холдинг Варна и молбата им за отмяна на определението на ВАС да бъде оставена без разглеждане, съдия Борислав Милачков скорострелно изпрати делото като горещ картоф отново на ВАС. Все пак, за краткото време преди да върне картофа, той успя да отхвърли всички молби на граждани и граждански организации за присъединяване към делото на страната на жалбоподателите.

Интересно е обаче в случая дали адвокатите на Холдинг Варна са знаели какво правят? Всъщност и да са знаели, и да не са, голяма разлика няма. Защото в нашата страна на чудесата е възможно ВАС да насрочи по недопустимата молба на Холдинг Варна открито заседание, например за 21.01.2011 г., за да може дотогава ТИМ усилено да строи подобрения по Алея първа. Разбира се, тези подобрения ще имат статута на земята, върху която са построени - т.е. изключителна държавна собственост, а не частна собственост на ТИМ.

Така ТИМ може би ще успеят да финтират не само родното правосъдие, но и себе си.


Юлиян Чолаков 
СОПА 
04.05.2010 г.   


ЗАБЕЛЕЖКА:
Това са линкове към същия материал, публикуван под заглавие "Съдът отхвърли жалбата срещу сделката за Алея Първа". В действителност съдът не е отхвърлял жалбата, а изобщо не я е разглеждал по същество. Административен съд - Варна веднъж прекрати делото през декември 2009 г., но актът му е отменен от ВАС. Тук акцентът е върху използваните от Холдинг Варна процедурни трикове за размотаване, на които ВАС услужливо се "връзва". Лято иде, активен сезон ...

http://news.varna24.bg/160639.html

http://www.ole-bg.com/news/160639.html


Виж още:
Искането на Холдинг Варна  
Възражението на СОПА 
Цялото дело Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията, СОПАПреглеждания днес: 1

Преглеждания общо: 5010

изпрати на приятел изглед за печат създай pdf с тази новина
Публикувано на 04.05.2010 - 08:04:56