Повярва ли ни Брюксел за тайната на електронния вот?


Господин Цацаров, има ли сценарий зад всичко това?


Коментар на Юлиян Чолаков
СОПА 


Предмет на коментара е процедурата за избор на главен прокурор в чисто технически аспект, както и с оглед настояването на Брюксел изборът да е с таен вот.

Целта не е да се поставят под въпрос качествата на отделните кандидати, нито действителното съотношение на силите и морала във Висшия съдебен съвет (ВСС). Не се поставя като проблемен и резонният въпрос, че при вот с интегрални бюлетини гласовете в подкрепа на отделните кандидати стават ясни след гласуването наведнъж, докато с електронната система на ВСС номинираните се подлагат на гласуване един по един. По този начин броят на гласовете "против" става ясен преди вота за следващите кандидати, което дава възможност за задкулисно наговаряне между членовете на съвета кого да допуснат до балотаж.

Възможно ли е обаче с която и да е компютърна система да се осигури достатъчно таен и честен вот? Вот, който да протече тайно и да си остане таен не само за публиката, но дори и за познаващите софтуера на електронната система, и за обслужващия технически персонал.

Отговорът на този фундаментален въпрос в чисто технически аспект е категорично да. В интерес на истината обаче е необходимо веднага да се уточни, че на практика от решаващо значение е за какво точно е платено на изпълнителя. Т.е. какво е техническото задание, по което е изработена електронната система и кой я обслужва. Защото на публиката е ясно, че който плаща, той поръчва музиката.

Затова правилният въпрос е дали конкретната електронна система на ВСС осигурява наистина таен вот?

Категоричен отговор на този важен практически въпрос обаче не може да се даде. Това е все едно да се пита има ли корупция в съдебната власт. Доказателства за корупция уж няма, но и Европа, и САЩ все се съмняват...

Кой честен магистрат има интерес да попадне на ключова позиция чрез процедура, пораждаща съмнение за честността на избора? Допустимо ли е резултатът от гласуването да е непроверяем? Ами ако системата е контролируема или има програмна грешка и даде грешен резултат? Кой има интерес от натрупване на съдебни скандали?

И още нещо. Според Съюза на съдиите в България при избора на главен прокурор е нарушена Конституцията, като не е допуснато тайно гласуване за всички кандидати за главен прокурор, а само за един. Тази позиция е напълно резонна, защото в случая е дадено съществено предимство на кандидата от първото гласуване. Това е така, защото дори първият резултат да е бил 
наистина 18-3-3, не би трябвало да има програмна пречка резултатът за втория кандидат да е примерно 20-2-2, а за третия 22-2-0. В противен случай системата би трябвало да следи персонално кой как е гласувал, но тогава пък вотът няма да е таен.

В тази връзка става резонен един персонален въпрос към новия главен прокурор: Господин Цацаров, честно и справедливо ли протече Вашият избор? Съмненията на българската публика ли са по-важни за Вашия душевен мир или тези на Брюксел?

28.12.2012 г.


* * *  

Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията - СОПАПреглеждания днес: 1

Преглеждания общо: 2196

изпрати на приятел изглед за печат създай pdf с тази новина
Публикувано на 28.12.2012 - 12:22:15