Граждански проект "Трасиране на бреговата линия до 1979 г."

 Подарява ли Бойко Борисов на ТИМ част от границата на Европейския съюз?

"Брилянтен пример за висша степен на корупция в България са замените на горите" - това са думи на министър-председателя пред посланика на САЩ Джеймс Уорлик. За Бойко Борисов обаче темата Алея първа в Морската градина на Варна е табу и в тази връзка е много любопитно обещавал ли е той на някого да не го закача.  


* * *

За да се види очевидното  


На 27.10.2011 г. по инициатива на шест граждански организации беше трасирана с помощта на геодезисти част от автентичната брегова линия на град Варна до 1979 г., очертаваща вътрешната граница на отвоюваната от морето територия и преминаваща през цялата 4 километрова ивица, продадена неправомерно на ТИМ.

Очевидно е, че от едната страна на бреговата линия до 1979 г. е било непродаваем плаж, а от другата непродаваема държавна акватория на Черно море. Терените от двете страни на трасираната линия могат да са само държавна собственост, но въпреки това 122 дка от тях са продадени без търг по 100 лв/м2. Сега тази непродаваема 4 километрова линия преминава абсурдно по средата на частни имоти, достъпът до които е ограничен от полицията по желание на техните собственици. 

Според един такъв виден собственик, нямало никакво значение, че Алея първа е паркова зона. Все едно, че разхождащите се му влизали в хола, кухнята и спалнята и той щял да пуска само този, когото си поиска.

Държавната власт принадлежи на ТИМ 

Известно е, че през 2009 г. държавата продаде за проекта Алея първа 122 дка непродаваема според Конституцията изключителна държавна собственост по протежение на крайбрежието на гр. Варна, включително автентичния бряг и част от построените през 1979-1983 г. в акваторията пред него брегоукрепителни съоръжения, както и част от Морската градина - парк с национално значение, един от най-красивите паметници на парковото изкуство в България, който също е под постоянната заплаха да бъде разчленен, застроен и съсипан парче по парче.  

Неправомерната продажба обаче е извършена от конкретни длъжностни лица и те са известни. Целта на трасирането беше да се обърне за пореден път внимание на прокуратурата, кмета, областния управител и Министерския съвет какво точно е продадено, за да се вземат адекватни мерки за прекратяването на тази огромна финансова и политическа далавера с наглата продажба на част от границата на Европейския съюз на икономическа групировка с недобра репутация. 

Продажбата не може да се нарече само незаконен подарък или кражба, неправомерна държавна помощ или неизгодна сделка, незаконосъобразност или нецелесъобразност, защото всичко това го има накуп заедно. Вместо обаче да скочат като ужилени срещу този особено тежък случай на незаконна и неизгодна продажба, ощетяваща държавата с може би над 100 млн.лв, властите вкупом мълчат съучастнически.

Известно е, че в България държавната власт принадлежи на ТИМ. Например министър Плевнелиев лоялно съобщи в народното събрание, че лично е разпоредил обстойна проверка, която не открила съществени нарушения при продажбата и Бойко Борисов го направи президент. Но къде е проверката? Кои са несъществените нарушения, господин Президент? Или прокуратурата ги иззе?  

В Окръжна прокуратура - Варна текат безкрайни проверки по сигналите на гражданските организации за иначе очевидните документни престъпления при продажбата на земята. Противно на нормативната уредба обаче, прокуратурата не предоставя информация за хода на тези проверки и дали изобщо нещо се проверява. Прокурорите често изземват уличаващи доказателства, но само за да ги скрият от обществеността и защитят симбиозата на държавата с организираната престъпност. Без тяхното активно съдействие би било невъзможно да се извърши злоупотреба с държавно имущество в такъв огромен мащаб.  

Самият министър-председател нервничи отдавна по темата, областният управител му приглася, а полицаи и прокурори задружно им помагат с преследването на гражданите, подаващи сигнали за това забележително с организацията и наглостта си мащабно финансово престъпление. 

Репресии

След трасирането властите отново замълчаха гузно. После станаха активни, но в полза на ТИМ. ТИМ и държавата минаха в контранастъпление.

Нова вълна от прокурорски и полицейски проверки заля гражданите, техните организации и геодезистите, съдействали за трасирането. Разпити и всяване на страх чрез полицейски предупреждения да не се навлиза повече в тази "чужда" паркова територия и да не се извършват никакви измервания в нея, за да се скрие от обществеността откъде е минавала бреговата линия и какво всъщност е продадено или подарено на ТИМ. Зам. окръжният прокурор пък обясни в прав текст какво може да сполети всеки, който се осмели да пусне сигнал в прокуратурата:  
 
"Ако притежавате данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, би следвало да сезирате компетентната прокуратура, при ясното съзнание за отговорността, която можете да понесете за извършено от Вас престъпление по чл.286 от НК. Ако припишете другимо престъпление, следва да имате предвид възможността да понесете отговорност по реда на чл.147 или 148 от НК."  

С други думи, сезира ли някой прокуратурата за каквото и да е извършено престъпление от общ характер, особено от длъжностно лице, грозят го до 10 г. затвор или глоба до 15 хил.лв, като най-опасно било да се показват кирливите ризи на съучастник-магистрат. Ето така прокуратурата бори корупцията!

Очевидното няма значение

Въпреки тези сериозни заплахи за разправа, все пак е очевидно, че 4 километра от непродаваемата брегова линия преминава абсурдно по средата на частни имоти с ограничен от полицията достъп до тях. Именно затова всеки разпитан в полицията гражданин е предупреден да не разгласява информацията по чия жалба е образувана преписката, какви въпроси са му били зададени и за какво точно е предупреден. 

Жалбата е на великия ТИМ

Преследването на граждани е по жалба на изпълнителните директори на "Холдинг Варна" АД Милчо Петков Близнаков и Ивелина Кънчева - Шабан, но според полицията и прокуратурата тя е тайна. Тайна е и резолюцията от 21.03.2012 г., с която Районна прокуратура отказва да предостави на набедените за престъпници не само копие от преписката, но и от двете прокурорски постановления. С едното от тях Районна прокуратура е отказала да образува досъдебно производство, но изпълнителните директори са го обжалвали пред Окръжна прокуратура, където то е отменено от същия прокурор Станислав Андонов, който същевременно е наблюдаващ прокурор по казуса Алея първа и продължава упорито да търси очевидните доказателства за извършено престъпление при продажбата на земята. Великото контранастъпление на ТИМ и държавата продължава.

Местен референдум

И полицията, и ТИМ, и най-вече Бойко Борисов обаче трябва да са наясно, че могат да изпитат на живо народната обич по повод идеята да се забрани преминаването през продадената на ТИМ част от Морската градина по пътя за плажа, каквото е съдържанието на супер-тайните полицейски предупреждения, за които полицията е предупредила предупредените да не ги разгласяват. 

Един местен референдум би показал ясно какво ще се случи с рейтинга на ТИМ, ГЕРБ и Бойко Борисов, ако се постави на обсъждане не само наболелият въпрос за застрояването, но и въпросът ЗА или ПРОТИВ режима на свободно преминаване през Морската градина по пътя за плажа, минаващ през забранените за преминаване от полицията имоти на ТИМ.    

Същото би се случило и с рейтинга на кмета и послушния местен общински съвет.  

Въпреки заплахите и репресиите, гражданското общество във Варна има ресурс да организира местен референдум по тези въпроси. Налице е и допълнително натрупана обществена енергия по повод определянето на нови граници на защитената от строителство част от Морската градина и незнайно как изчезналите 108 дка от нея.  

* * *

Заявления по Закона за достъп до обществена информация

Как се забранява навлизането в паркова територия с обществено предназначение като Алеа първа на Морската градина по пътя за плажа? Що за полицейска забрана е тази да не се ходи на 4 километрово обществено място, дори то да се води на ТИМ?

По този повод много граждани на Варна и други градове, а също и членове на партия Зелените, подадоха десетки заявления за достъп до обществена информация до ОДМВР - Варна, съдействайки за разобличаването на неадекватните полицейски началници, прокурори и съдии.

Защото жалбата срещу гражданите може да е на ТИМ и държавата може да е на ТИМ, но въпреки това е доста деликатно да се предупреждават граждани да не навлизат в 4 километровата зона на Алея първа от Морската градина - любимо място на варненци за разходки, колоездене, пикник и плаж. Ами ако те се разгневят?

Основният въпрос в заявленията е свободен ли е достъпът през Морската градина и Алея първа до плажа и в тази връзка какво гласят полицейските предупреждения. Въпросът изглежда странен, но само на пръв поглед.

В приказката на Андерсен царят е гол, но освен детето, останалите мълчат за очевидната измама, за да не ги помислят за глупави или некадърни. В нашия случай обаче не царят, а народът е гол и няма никакъв смисъл да се мълчи по въпроса.

Реакцията на МВР

ОДМВР го въртя, сука и накрая призна, че "конкретни граждани" са предупредени да не навлизат в имотите на "Холдинг Варна" АД на Алея първа. Всяко предупреждение обаче касаело "конкретно физическо лице, за конкретно събитие" и затова от тази тяхна предупредителна дейност не можело "да се изведат изводи за дейността на органите на МВР", нито дали тази дейност е законосъобразна... Което е абсурдно!

Топката отново е в независимата съдебна власт 

Още по-абсурдни са първите съдебни решения по казуса на административните съдии Янка Ганчева, Мария Йотова и Ивета Пекова. Авторът на тези редове също е привърженик на копипейстианството (от copy и paste), но има много какво да научи за практическото му приложение от тези местни съдии, приели като по команда, че МВР може да предупреждава "конкретни граждани" да не навлизат в имоти на Алея първа, но обстоятелството дали за останалите граждани достъпът до тези паркови имоти е свободен, не било обществена информация.

След обжалването топката се прехвърля във ВАС, където правилното и справедливо разрешаване на казуса ше бъде пореден шанс за съдебната система да демонстрира независимост от зловещата прегръдка на ширещата се корупция, преграждаща пътя ни към Европа и Шенген.

* * *

Ето някои от заявленията, отказите на ОДМВР, съответните жалби и съдебните врътки за обезкуражаване и успокояване на разбунените граждани:

Адм. дело № 75 /2012 г., ХХІІ състав, съдия Янка Ганчева  
Заявление до ОДМВР от 30.11.2011 г. от СОПА и Юлиян Чолаков   
Вътрешнослужебно становище на ОДМВР-Варна от 09.12.2012 г.
Отговор - отказ на ОДМВР до Юлиян Чолаков като физическо лице 
Жалба срещу изричния отказ на ОДМВР от Юлиян Чолаков 
Жалба срещу мълчалив отказ на ОДМВР от СОПА 
Протокол от с.з. на 14.02.2012 г. по адм. дело 75 /2012 г. на АдСВ 
Съдебно решение от 09.03.2012 г.
Частна жалба от СОПА
Касационна жалба от Юлиян Чолаков и СОПА 
Две интересни указания, изпратени на два различни адреса при наличието на един общ адвокат
Уточняваща молба от 04.04.2012 г.
Адм. дело 6187 /2012 на ВАС, насрочено за 04.03.2013 от 09:00, зала 3  Адм. дело № 180 /2012 г., VІІ състав, съдия Ивета Пекова   
Заявление от Калина Павлова 
Отговор - отказ на ОДМВР
Жалба
Съдебно решение от 27.03.2012 г.  
Касационна жалба до ВАС

Адм. дело № 78 /2012 г., ХVІІІ състав, съдия Мария Йотова    
Типово заявление от Емил Вътев
Отговор - отказ на ОДМВР 
Жалба
Съдебно решение от 22.03.2012 г.
Касационна жалба 


Заявления са подадени и от:

Кънчо Бонев
Николай Цветков
Радуш Радушев
Ива Братанова
Борислав Сандов
Петко Ковачев
Евгений Дайнов
Диана Димитрова
Дорайд Аднан Ад Хафид
Кристиян Улрих Гайзелман
Петко Цветков
Христина Цветанова
Кирил Димитров
Ивайло Йосифов

Подаването на нови заявления продължава. 


Юлиян Чолаков
СОПА
11.04.2012 г. 


Забележка: Текстът е свободен за разпространение без или със съкращения.  

* * *ВИЖ ОЩЕ
Проект на СОПА за оптимизиране на МВР


Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията, СОПА 


Преглеждания днес: 1

Преглеждания общо: 4218

изпрати на приятел изглед за печат създай pdf с тази новина
Публикувано на 11.04.2012 - 10:21:16