Първи юбилей на СОПА


 


     На 12.02.2012 г. се навършиха точно пет години от съдебната регистрация на Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията – СОПА, регистрирано в обществена полза. През тези години детето не само проходи, но и на почти всички им стана ясно, че устата му не може да бъде затворена. Не става нито с папкане, за да слушка, нито със заплахи и сила. За да мълчи, е нужна само адекватна грижа за обществения интерес при зачитане на върховенството на закона. 
     Голяма част от съмишлениците на СОПА почетоха скромното, но затова пък вдъхновено  честване на петгодишнината му, което се състоя точно на датата на юбилея в ресторант „Годзила”, в непосредствена близост до знаковата за гражданското общество във Варна градинка „Севастопол”. Словото, с което се откри тържеството, завърши с оптимистичната прогноза, че на следващия юбилей ще бъдат отчетени много по-големи успехи и гражданското общество в България ще е придобило своята необходима тежест. 

     Ето някои от успехите и активностите на СОПА:
     От раждането на идеята за създаването на СОПА през подготовката на регистрацията му и създаването на сайта www.sopa.bg, та до днес сдружението участвува в много инициативи на гражданското общество, като част от тях инициира то. Спасяването на градинката на Севастопол във Варна, борбата срещу паразитните банкови такси при плащане на публични задължения, печалбарските акции на МВР за подмяната на регистрационните табели и документите за самоличност, съкратеното работно време и неправомерното необслужване на граждани от съдебните и общинските администрации, както и борбата срещу незаконното изсичане и застрояване на планините Рила, Пирин и Витоша, са само част от проектите и каузите на СОПА, които са минали през различни перипетии и с различен успех.
     Продължава борбата за земята на Алея първа и за Общия устройствен план на Варна. И макар срещу гражданското общество да стои добре организиран и силно мотивиран противник, няма начин групировката ТИМ да бъде вечно по-силна, защото никой не може да бъде по-силен от собствения си народ.
     СОПА се гордее с това, че разшири хоризонта на възможностите за свободен достъп до обществена информация. Подобно на Програма Достъп до информация, сдружението често е успявало да помогне на приятелски неправителствени организации и на доста активни граждани да се справят с бюрократичните и съдебните прегради и те вече до голяма степен се справят сами. В съдебната практика бяха преодолени много уловки и преки закононарушения. Благодарение на СОПА бе преодолян навикът на съда да прекратява дела с материя ЗДОИ поради липса на правен интерес. Макар никой съдия да не призна в прав текст принципа, че самото подаване на заявление по ЗДОИ вече означава наличие на правен интерес от обжалването на евентуалния отказ, съдебната практика се установи именно в този смисъл. Пробиви бяха направени по установяването на законосъобразна практика и по други въпроси от обществен интерес - например, че за частни жалби по административни дела държавна такса не се дължи. 
     Може би най-важен от последните успехи на СОПА е убеждаването на съда, че всяко решение за предоставяне на достъп до обществена информация, взето след изтичането на 14-дневния срок за отговор и след подаването на жалба до съда, представлява всъщност оттегляне на мълчаливия отказ от самия орган. В такъв случай органът следва да бъде осъден да заплати съдебните разноски, тъй като със забавянето си е станал причина за подаването на жалбата и образуването на дело. Дисциплиниращият резултат е неизбежен. Вместо досегашното удобно изчакване дали заявителят ще подаде жалба и едва тогава органът да се потруди да му отговори, сега органите са принудени да спазват по-стриктно 14 дневния срок. Кметът, областният управител и директорът на ОДМВР Варна изпитаха на гърба си новата постановка и вече усърдно спазват 14 дневния срок за отговор при всяко подадено заявление.  
     Като борбата на прасе с тиква е борбата на СОПА с Варненска окръжна прокуратура за установяването на законосъобразна практика по ЗДОИ. За съжаление, ръководството на тази прокуратура се е отдало незнайно защо на упражнения в правно-изобретателска дейност за заобикаляне на закона.  

     СОПА е символ на борбата на обикновените хора срещу корумпираното и некадърно управление. Ние сме за прозрачно управление и неприкосновен личен живот, а не за обратното. В този смисъл заложената идея в популярните напоследък абревиатури SOPA, PIPE и ACTA вреди на имиджа на нашата малка, но достойна организация, на СОПА и на www.sopa.bg, поради което може в най-скоро време да си потърсим авторските права. Защото първата асоциация, която ни идва на ум е заплахата, че засега сопата само се пипа, но в най-скоро време ще се хване и ще се удря активно по личната неприкосновеност в интернет. Но всеобщото право на свободен достъп до интернет е по-ценно от всякакво авторско право, както и от правото на алчност, макар последното да се прикрива под благовидния предлог за борба с компютърното пиратство.
    
Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията, СОПАПреглеждания днес: 2

Преглеждания общо: 2315

изпрати на приятел изглед за печат създай pdf с тази новина
Публикувано на 13.02.2012 - 20:12:23