Разпети петък и за гражданското обществоИли що за група е фейсбук-групата на Тодор Бойчев и Светлозар Николов "Държавни такси и гербови марки"(Забележка: Текстът по-долу е оригинален постинг, след който авторът му е отстранен от въпросната фейсбук-група) 

Днес, 22 април 2011 г. - петък забелязах, че господин Тодор Бойчев е търкал с гумичка по постингите ми за доноса на Светлозар Николов срещу активни граждани и граждански организации до ДАНС! (Велики петък и пиле не пее и гнездо не вие.) После търсих много внимателно, но никъде в правилата на гражданското сдружение ДТГМ (Държавни такси и гербови марки) не срещнах забрана да се разконспирират подмолни дейности, насочени срещу гражданското общество. Така се породи логичният въпрос дали групата ДТГМ е спонтанна проява на гражданското общество или и аз съм подведен по същия начин, както вероятно са подведени 99% от членовете на тази група?  

Не бих отделил време за разплитане на подобна интрига, ако не ставаше въпрос за нещо изключително важно - защо нямаме и ще имаме ли някога в България истинско и реално действащо силно гражданско общество? Пряката обвързаност на този въпрос с каузата на групата ДТГМ е очевидна. Че не целя отклоняване или размиване на темата се вижда и от извършената от СОПА конкретна работа, а тя не малко. Ето  част от действията ни с линкове към съответните документи: 
http://www.sopa.bg/page.php?52  

Господин Бойчев, апелирам да не забърквате ДАНС чрез манипулиране на диалозите и обсъжданията ни чрез триене на постинги с принципно поставени въпроси, ако не искате да стане скандал. За възникването на скандал на тема „гражданското общество” е без значение дали една разработка или един проект е под шапката на ДАНС, дали е зад гърба на ДАНС, дали е срещу ДАНС или само е замесено името ДАНС - разбирате ли го това? А конкретният повод е такъв, че и банките биха подскочили от кеф.

Вашето твърде пристрастно или недомислено триене на постинги може да стане причина да стигнем със Светлозар Николов до съд, за да се установи по безспорен начин имало ли е негов донос до ДАНС срещу активни граждани и граждански организации за държавна измяна или става въпрос за клевета. Не се ли досетихте, че не е редно да триете отговора ми на обвиненията на Светлозар Николов, че съм го бил клеветил, защото уж нямало факти и документи и същевременно да оставите тези обвинения на показ?

Ето като за начало някои нагледни материали по случая с този донос:

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=166973 - статия
http://www.sopa.bg/request.php?663 – искане по ЗДОИ до ДАНС.
http://www.sopa.bg/request.php?744 – отговор от ДАНС (не го трийте това!)

Ето и отговора ми на поставените в постинга на Светлозар Николов въпроси: Да, знам, че Тодор Бойчев е предупреждаван от няколко различни (а не от „независими”) източници за доноса и за обществения му договор с ТИМ. Освен за посочените двама, знам със сигурност за още един, който е бил член на групата и за друг, който не е бил член. Но според думите на самия Тодор Бойчев, предупрежденията са били повече.

Не споделям тезата на Тодор Бойчев, че за каузата не било неморално „случаят Светлозар Николов” да е основен и водещ символ, нещо като знаме на групата. Защото така излиза, че демократичните правила в групата ДТГМ позволяват на Кумчо Вълчо да защитава правата на агънцата, на педофила да работи в детска градина и на крадеца да вика „дръжте крадеца”, но не позволяват тези интересни обстоятелства да се разкриват пред членовете на групата... В кой век живеем, господин Бойчев? (Не го трийте това!) 

Та имало ли е донос на Светлозар Николов и неговите две организации до ДАНС за държавна измяна на активни граждани и граждански организации или не е имало – това е изключително важен въпрос. 

Като член на тази група имам право да знам дали тя е спонтанна проява на демократичното гражданско общество в България или е нещо друго? Предполагам, че това ще е интересно и за останалите неинформирани членове, а и на доста по-широк кръг публика. 

За финал малко оптимистична перспектива. Вярвам, че ако се изчисти съмнението по този принципен за създаването на реално гражданско общество въпрос, ще се създадат условия за хармонична, ползотворна и резултатна екипна работа в тази група, които ще мотивират повече сегашни и бивши нейни членове да дават по-често своя активен творчески принос за довеждането на каузата до краен успех. А това без съмнение ще бъде привлекателен пример за подражание във връзка с предстоящото възкресение и на гражданското общество в България.   

Юлиян Чолаков
СОПА


Виж още за държавните такси  

http://www.monitor.bg/article?id=287729
http://www.monitor.bg/article?id=288222
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=166973


Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията, СОПА Преглеждания днес: 1

Преглеждания общо: 3931

изпрати на приятел изглед за печат създай pdf с тази новина
Публикувано на 22.04.2011 - 16:16:31